A kínai asztrológiáról

Hogy miért kezdtem el írni ezt a blogot? 
- mert hiánypótló. 
- mert sok kérdés kavarog az emberek fejében. 
- mert a tudás mindenkié és segíteni jó.
De mi is az a kínai asztrológia? Mi van a Sárkány, Majom, Kígyó stb. mögött?

A kínai asztrológia több ága használatos évezredek óta. A legfőbb különbség, hogy az egyik a lunáris, a másik a szoláris naptárat veszi alapul. A többi gyakorlatilag majdnem azonos.
Az általam ismertetett Ba Zi vagy Négyoszlopos sorselemzés a szolár naptár szerint kalkulál.

Vegyünk át néhány alapfogalmat. A kínai asztrológia sokkal több, mint állatok által uralt jegyek és évek halmaza. Igen, valóban 12 állati jegy tartozik ide. Ezek sorban: a Patkány, a Bivaly, a Tigris, a Nyúl, a Sárkány, a Kígyó, a Ló, a Kecske, a Majom, a Kakas, a Kutya és a Disznó. Ezek a jegyek különböző minőségűek lehetnek. Egy jegyhez egy fő minőség, azaz csí tartozik, valamint egy vagy két mellék minőség, de olyan is lehet, hogy egy állatjegyet csak egyetlen fő csí jellemez.
A minőség az öt őselem egyike, ez alapján lehet fa, tűz, föld, fém vagy víz. Minden elem emellett polaritással is rendelkezik, ez vagy jin vagy jang.

Hú, nézzük csak ezt sorban! Az elemek tehát lehetnek jin vagy jang polaritásúak, tehát létezik jin fa és jang fa, jin víz és jang víz stb. Ez alapján ha van öt őselemünk és mindegyikből két típus létezik, akkor 10 minőség van összesen. A kínai asztrológia alapja tehát a 12 állati jegy és a 10 minőség.
Minden ezen alapul, ha alaposan megismerjük ezeknek a jellemzőit, gyakorlatilag már képesek vagyunk pontos jellemzések végzésére, barátaink, családtagjaink viselkedésének megértésére.

A Négyoszlopos sorselemzés ahogy a neve is mutatja négy oszlopból áll. A négy oszlop "olvasása" jobbról balra történik. A jobb szélső oszlop az év oszlopa, mellette a hónap, a nap és az óra. Azt, hogy melyik oszlopba mit írunk a születési dátum határozza meg.
Tehát egy 2015.11.24-én 22:07-kor született gyermek négy oszlopa vagyis születési képlete a következő:

(kép forrása: www.kinaiasztrologia.com)

A felső négy elem a minőséget mutatja, ezeket Mennyei Törzseknek nevezzük, az alsó sorban a Földi Ágak találhatók, azaz az állatjegyek. Minden állatjegyhez a saját csíje mellett tartozik egy minőség, ami átszínezi, egyedivé teszi. Ahogy a képlet mutatja a Disznó a hónap és az óra oszlopban is megjelenik, ám az egyik tűz, a másik pedig fa minőséget hordoz. Ez átszínezi a Disznó jegy saját víz elemét.
Tehát minden ember képlete 8 karakterből áll és nem egyetlenből, ami az év oszlop állata. Ezt ismeri mindenki, akit foglalkoztat az asztrológia, az ezotéria. Az oszlopok eltérő fontosságúak, a legfontosabb a nap és a hónap oszlop. A nap oszlop karaktere a képlet tulajdonosát rejti, ez ő maga. A hónap oszlop inkább technikailag fontos, ennek Földi Ága határozza meg az egész képlet struktúráját, illetve számos egyéb technikai jellemző kiindulópontja, de erről majd később.

Pár szó arról, hogy mit is jelent az, hogy Mennyei Törzs. Ahogy a nevei is mutatja fent helyezkedik el és az égből jön, a Mennyből kapjuk. Mindazokat a jegyeket, tulajdonságokat mutatja, amiket magunkkal hozunk a születésünk pillanatától meghatározók, ezeken nem tudunk változtatni. Szokták úgy is jellemezni, hogy azok a tulajdonságok, amiket kiteszünk az ablakba, aminek láttatni akarjuk magunkat. Ez nem feltétlenül tudatos, mert véleményem szerint amin nem változtathatunk, azt nem tudjuk befolyásolni sem, maximum megérteni, elfogadni.

A Föld Ágak ezzel szemben, földiek, azaz mi alakítjuk, formálhatók és befolyásolhatók. Ezek azok a tulajdonságok, amiket felveszünk az évek során és amik nagy hatással vannak ránk, befolyásolják a mindennapjainkat, azt, ahogyan megéljük az eseményeket. 
Az oszlopok megmutatják azt is, hogy hogyan viszonyulunk a külvilághoz, hogyan viselkedünk egyes emberekkel. Az év oszlop azt mutatja, ahogy a tágabb környezetünk lát minket és ahogy velük viselkedünk (ismerősök, távoli rokonok, kollégák stb.), a hónap oszlop mutatja a családot (amibe születtünk), a barátokat, közvetlen kollégákat. A nap oszlop az otthon, a párkapcsolat oszlopa, ezen belül is a Mennyei Törzs mi magunk vagyunk, a Földi Ág pedig a párunk. Az óra oszlop mutatja a gyerekeinket, a háziállatainkat, pácienseket, beosztottakat és általában mindenkit, akiről gondoskodunk, akire hatással vagyunk. 

A négy oszlop egy-egy eleme jelképezi egy-egy családtagunkat, illetve a hozzá fűződő viszonyunkat. Így az év oszlop Mennyei Törzse a nagyapákat, a Földi Ága a nagymamákat, a hónap oszlop Mennyei Törzse az apát, a Földi Ága az anyát, a nap oszlopról már esett szó, hogy mi és a Földi Ág a párunk, az év oszlop Mennyei Törzse általában a fiúgyermek, a Földi Ág pedig a lánygyermek.
A négy oszlopot vizsgálhatjuk egyes életszakasz szerint is. Az év oszlop mutatja a 0-17 éves korunkat, vagyis ahogy akkor viselkedünk, amilyen fő hatások érnek minket ebben az időben. A hónap oszlop 17-35 éves kor, a nap 35-59 év között, az év pedig 59 éves kortól mutatja a fő tendenciákat. 
Persze még ezernyi aspektust emelhetnénk ki, de a legfontosabb, hogy minden, ami a képletünkben megjelenik a mi szemszögünkből értelmezendő, azt mutatja, ahogy mi látjuk a dolgokat, ahogy mi érzünk. Tehát ami megjelenik, az fontos nekünk, az foglalkoztat minket. Sosem tudjuk tehát kiolvasni, hogy xy mit érez irántunk, mit gondol rólunk, mert minden képlet erősen szubjektív és énközpontú. 

AZ ASZTROLÓGIA NEM JÓSLÁS! Nem tudjuk belőle megmondani, mi fog történni ekkor és ekkor, de nagyon hasznos útmutatót nyújthat ahhoz, hogy felismerjük hogyan tehetjük jobbá az életünket, mikor mivel érdemes foglalkoznunk és az első, talán legfontosabb lépést tehetjük meg a segítségével az önismeret és egy minőségibb élet felé.

Megjegyzések

  1. Valóban hiánypótló!! Sok olyan (fontos!) információt olvastam a bejegyzésekben amit sem Raymond Lo sem Lillian Too könyveiben nem találtam... Remélem még sokáig folytatod a blogot mindannyiunk örömére! :)

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm!
    Nagy öröm számomra, hogy rá találtam az Ön balogjára, mert nagyon sok új információt találtam, és ami a leg jobb, és fontosabb, hogy érthetően írja le. Én nem régen kezdtem el tanulni a Kínai asztrológiát, de olyan tudományosan van le írva, hogy egyedül, tanár nélkül nem egyszerű megtanulni. Ezt, viszont amit Ön írt ez számomra érthető. Bízom benne, hogy folytatja a blog írását bár tudom, hogy ez nagyon sok időt elrabol Öntől, de abban biztos vagyok, hogy sok érdeklődő fog visszatérni az Ön oldalára.
    További sok sí kert kívánok
    Üdvözlettel
    Hajnal

    VálaszTörlés
  3. Nagyon Jó a blog Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk is ezt a tudást. Régóta érdekel ezen nyolc képlet értelmezése. :)
    Azt az észrevételt engedd meg nekem, hogy mikor részletesebben fejted ki az oszlopokat kétszer szerepel az év oszlop megnevezés. Az nem a nap utáni óra oszlop akar lenni?
    Gratulálok a bloghoz és Köszönöm még egyszer! Csak így tovább! ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a megjegyzéseket, igyekszem a jövőben mindenről írni, célom, hogy minden kínai asztrológia iránt érdeklődő megkapja a válaszokat a kérdéseire

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz