Az elemek aspektusai - A Jang Fém

Mind az öt elem különböző tulajdonságokkal bír, más és más dolgot szimbolizál, testesít meg. Ezeket fogjuk sorba venni a következőkben.

Kezdjük a sort a fém elemmel. A fém a harc, az erő, a szilárdság eleme. A fém mindig a hatalom jelképe volt, a harcosok, királyok ebből készítették a páncéljukat, a fegyvereiket, fémet használjuk fizetőeszközként. Értékálló, megbízható anyag, ami mindazonáltal formázható is, bár csak a megfelelő eszközökkel és a tűz jelentős segítségével. 


A fém elemhez tartozik a becsület, igazság, lovagiasság, megbízhatóság, hűség, kitartás, harciasság, bátorság. A sok fém elemmel rendelkező emberek rendkívül magabiztosak, megbízhatók, merészek, szeretik a kihívásokat, élteti őket a küzdelem. Ugyanakkor szeretik a csillogást, meglehetősen hiúak, sokat adnak a külső megjelenésre, a külsőségekre. A fém értékálló, ahogy az ő értékrendjük is szilárd, mindenek fölött hűségesek nem csak barátaikhoz, hanem önmagukhoz is. Ők a tipikus mitikus hősök, a régi mesék legendás kalandorai, harcosai. A fém típusú emberek legendásan hűségesek, segítőkészek, kitartók, bármit képesek véghezvinni, amit elterveznek. Fontos számukra a hírnevük, sokat adnak a külvilág véleményére, szeretik, ha elismerik őket, a munkásságukat.

A fémnek, mint minden elemnek van női és férfi megnyilvánulása. A jang fém a hős, erős páncélú, kivont karddal pózoló nemes lovag. 


A jang fém megjelenhet a képletben a Mennyei Törzsben direkt módon vagy a Majom révén a Földi Ágban, illetve indirekt módon más állatjegyek rejtett törzsében. A rejtett törzsek egy állatjegy azon minőségét jelentik, amiket magában hordoznak. Például a Majom fő csíje a jang fém, de emellett ott van benne a jang föld és a jang víz is, tehát a Majom rejtett törzse fémet, földet és vizet tartalmaz. A rejtett törzsek, ahogy a nevük is mutatják a Föld Ágak alatt helyezkednek el, azért is rejtettek, mert gyakran még az sem tud róluk, aki rendelkezik velük. A jang fém a Kígyó rejtett törzsében van jelen.

A jang fém emberek a mai kor lovagjai, rendőrök, tűzoltók, katonák, ügyvédek, a rend és az igazság őrei. Szilárd, a mai kor szemével nézve régimódi az értékrendjük, amihez mindig tartják magukat. Nekik még jelent valamit a becsület, igazság, hűség, az adott szó szentsége. A jang fém rengeteg energiával rendelkezik, mindig kell valami, amivel leköti magát, a tétlenséget nem viseli el. Nagyon fontos, hogy mindig legyen egy cél, amiért hajthat, különben képes rosszul kihasználni az erejét. Tenni akarása határtalan, ha pedig ezzel mások javát szolgálhatja az még jobb. Szeret tenni a közösségért, segítőkész, a gyengék védelmezője. 

A barátság szent dolog nála, gyakran még a családnál is fontosabb. Barátaiért bármit megtesz. Noha nem otthon ülő mintaférj és apa, lehet rá számítani, gondoskodik családjáról, mint minden esküt, így a házastársit is komolyan veszi. 

Nem ennyire szép és jó az élet vele, azért neki is vannak "dolgai". Szeret uralkodni másokon, főleg családján, fontos hogy ő hordja a nadrágot (a nők is ilyenek). Nem fél a felelősségtől, nem esik nehezére nehéz döntések meghozatala, de elvárja, hogy ez esetben mások kövessék az utasításait. Makacs, önfejű személyiség, aki tűzön-vízen keresztülviszi az akaratát. Mindenről van véleménye, amit meg is véd, szívesen vitatkozik, elvégre ez is egyfajta csata. Győzni akar, mindig, mindenben. Csapatban szeret dolgozni, ahol ösztönösen átveszi a vezér szerepét. Az egyedüllétet nehezen viseli. Rendkívül erős az igazságérzete, sokszor hirtelen felindulásból döntenek, gyorsan dühbe jönnek és nem felejtenek. Ellenségnek ne őket válasszuk.

Az érzelmeket nehezen tudja kezelni, habár nagyon érzékeny a rideg páncél alatt, ezt sosem mutatná ki. A párkapcsolatban sem várhatunk tőle túláradó érzelmeket, bár idővel enged a " macsó" stílusból és megnyílik. Csak kevés ember előtt vállalja fel a gyengeségét. 

Ha valaki egy határozott, kiforrott egyéniségre vágyik, akiben megbízhat, ám el tudja fogadni, hogy választottja sosem lesz teljesen az övé, mert a függetlenséget és a barátokat nem adja fel, annak jó választás a jang fém nő vagy férfi. Barátnak mindenképp, ellenségnek ne őt válasszuk! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz