Nyugati vs. Kínai

Van-e hasonlóság a nyugati és a kínai asztrológia között? Lehet-e párhuzamot vonni közöttük?

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy összevonják a két népszerű asztrológiai irányzatot. Ahogy nem sütjük össze a sertésoldalast a mézes zserbóval, úgy nem lehet összevonni a Mérleg jegyet a Kutyával.

Önmagában mindkét rendszer tökéletes és végső soron ugyanazokat az eredményeket érjük el mindkettővel. Ha megnézünk egy éves előrejelzést hasonló eseményekkel, tanácsokkal találkozunk. Ez nem véletlen, hiszen az energia áramlás adott, csak az értelmezés módjában vannak eltérések.

Az sem véletlen, hogy a legtöbb nép horoszkópjában ugyanazokkal a jellemzőkkel találkozunk a jegyek vizsgálata során. Nincs új a Nap alatt. Mindenhol ugyanazok az emberek élnek akár Indiában, akár Észak-Amerikában elemezzük őket. Bármelyik horoszkóppal foglalkozunk, mindenhol lesz érzelmes, harcos, titokzatos, művészi stb. tulajdonságokkal bíró jegy.

Nem vonhatunk tehát párhuzamot az asztrológiai rendszerek között még akkor sem, ha találunk látszólagos átfedéseket. A Tigris jegy sokban hasonlít a Vízöntőre, de sokban el is térnek. A Majom sem azonos az Oroszlánnal, noha mindkét jegy az augusztust uralja.

A leggyakoribb összevonások a hónapok állatai és csillagjegyei között születnek:
Február   Vízöntő-Tigris
Március Halak-Nyúl
Április Kos-Sárkány
Május Bika-Kígyó
Június Ikrek-Ló
Július Rák-Kecske
Augusztus Oroszlán-Majom
Szeptember Szűz-Kakas
Október Mérleg-Kutya
November Skorpió-Disznó
December Nyilas-Patkány
Január Bak-Bivaly

Ez a kategorizálás a két rendszer eltérő időszámítása miatt sem helytálló. Pl. a Szűz csillagjegy mindig az augusztus 24. - szeptember 23. közötti időszakot uralja, ezzel szemben a Kakas hava nem állandó szeptember 4-8. között kezdődik általában és október 4-8. között ér véget (mindkét dátum évenként változik). Akkor hogy is van ez? Mi a helyzet az augusztus 24-e és pl. szeptember 6-a közötti időszakkal? Vagy szeptember 23. és október 8. között? Aki ezekben a napokban születik, az Szűz vagy Kakas, netán Mérleg tulajdonságokkal rendelkezik?

Más szemszögből vizsgálva a Bak és Bivaly valóban sok hasonlóságot mutat jellemben, mindketten nyugodt, materiális, megbízható, kitartó embereket takarnak, de a Patkány és a Nyilas vagy a Kígyó és a Bika teljesen eltérőek. Az előbbi esetben elég abból kiindulni, hogy a Patkány vizes jegy a kínaiban, a Nyilas pedig tüzes a nyugatiban. A határtalan energián kívül kevés közös pontot lehetne találni. Utóbbinál a Kígyó tüzet rejt, a Bika viszont föld típusú jegy.

Ne higgyünk tehát mindent el a különböző ezoterikus oldalaknak! Aki inkább a csillagászat, a matematika segítségével tanulmányozná az eseményeket az a nyugati asztrológiában mélyedjen el. Aki inkább a szimbólumokkal, megérzésekkel operálna szívesebben, az a kínai rendszerben keresse a választ kérdéseire. Természetesen léteznek más lehetőségek indián, japán, kelta, azték stb. ám ezek irodalma jóval szegényesebb, nehezebb hiteles tanulmányt vagy honlapot találni a témában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz