A stuktúrákról dióhéjban

A kínai asztrológiában a születési képlet nap oszlopa mellett a hónap oszlop a legmeghatározóbb, sőt egyes esetekben nagyobb szerepet kap a nap oszlopnál is. A hónap oszlop állata, illetve annak minősége az egész képletet, személyiséget befolyásoló szereppel bír. Ahhoz, hogy ezt megértsük meg kell ismernünk az elemek támogató, fárasztó és romboló körét.

(kép forrása: hu.wikipedia.org)


Minden őselem egy másikat támogat, fáraszt vagy kontrollál. Az elemek támogató köre a fenti ábra alapján:
tegyük fel, hogy a képlet tulajdonosa egy fa napon született, tehát a csúcson a fa elem szerepel. A fa létrehozza, táplálja a tüzet, hiszen fával tüzeltek régen (ne feledjük, hogy a kínai asztrológia egy többezer éves rendszer, tehát az analógiája is pontosan ilyen régi). A tűz, a hamu táplálja a földet, ebből lesz a termőréteg. A földben rejlenek a fémek és ércek, ezért a föld táplálja a fém elemet, míg a fém a víz elemet. (Ez utóbbira nincs elfogadott magyarázat, ennek megszületéséig elfogadjuk így, már csak azon oknál fogva is, hogy nem maradt más elem és más választás.) A víz táplálja a növényeket, így természetes, hogy ez a fa elem "atyja".

Az elemek ugyanakkor miközben létrehoznak egy másik elemet saját energiájukat használják fel, így "kimerülnek" ebben a munkában. Ezért, ha a támogató vagy születés körének irányát megfordítjuk, megkapjuk az elemek fárasztó körforgását. Ez alapján a fa elem fárasztja vagy gyengíti a víz elemet, a víz a fémet, a fém a földet, a föld a tüzet és a tűz a fát.

Létezik egy harmadik körforgás is, ezt az elemek kontrolálló vagy romboló körének is nevezik. Ez nem igazi kör, inkább ötágú csillag. Minden elemnek van egy "ellensége", amit régen úgy neveztek, hogy pusztító. A fa elem teljesen kimeríti a földet, a föld korlátok közé szorítja a vizet (folyómeder, gátak), a víz eloltja a tüzet, a tűz megolvasztja a fémet, a fém pedig elvágja a fát. Láthatjuk, hogy minden elem erősen szabályoz egy másikat. Ez nem rossz, hiszen fontos, hogy az elemek között egyensúly legyen, az sem jó, ha túlzottan erős a tűz elem, mert mindent felemésztene, vagy a víz elem, gondoljunk csak a pusztító árvizekre.

Az öt őselem egyensúlya, szimbiózisa az egész kínai asztrológia alapja. Minden innen indul és ide vezet, ezért jegyezzük meg jól ezt a körforgást.

Ha ránézünk az ábrára azt is láthatjuk, hogy a körforgásban minden elem meghatározott helyen helyezkedik el. Pozíció szerint is vizsgálhatjuk az elemeket. A nap oszlop eleme, tehát ami a kör tetején "csücsül" a saját elem. Az, amit a saját elem létrehoz, az intelligencia elem. Ezt azért nevezzük így, mert a szellemi terméke, a tudata hozza létre. Az, amit a saját elem kontrollál a pénz elem. A pénz elemet az intelligencia elem teremti, hiszen az ötleteinket, a szellemi tőkénket tudjuk kézzel fogható javakra váltani. A pénz elem hozza létre a hatalom elemet, hiszen a pénz mindig a hatalom velejárója, megteremtője volt és lesz is, továbbá a hatalom elem kontrollálja a saját elemet (gondoljunk csak arra, hogy mindenkinek be kell tartani egy felsőbb hatalom törvényeit). Az az elem, amiből a saját elem születik a forrás elem. Értelemszerűen azért, mert ebből eredünk.

A születési képletben a hónap állatának fő csíje meghatározza az egész képlet, az egész személyiség struktúráját. A korábban bemutatott elemeket nem írja felül, inkább átszínezi, specifikálja. A példánknál maradva ha egy fa önelemű személy a Ló vagy a Kígyó havában született, akkor intelligencia struktúrás a képlete, mert a Ló és a Kígyó tüzet rejt, és a fának a tűz intelligencia eleme. Ez a sémán haladva a többi esetben így alakul:

- Sárkány, Kecske, Kutya vagy Bivaly hónap szülötte a fa önelemű személy, akkor pénz struktúrás
- Majom vagy Kakas hónap esetén hatalom struktúrás
- Disznó vagy Patkány hónapban születetteknél forrás struktúrás
- Tigris vagy Nyúl havában pedig saját elem struktúrás a képlet.

Külön szót érdemelnek a föld elemű állatjegyek, mivel a föld elem mindig egy évszak záró állatában jelenik meg, magában hordozza annak az évszaknak a fő csíjét is, amit lezár. A víz elemű hónapok a téli hónapok (november, december, január), így a Bivaly (a január állata) a föld elem mellett víz csível is rendelkezik a rejtett törzsben, és ez majdnem ugyanolyan erősen jelenik meg, mint a föld jegy jellemzői. Fa elemű hónapok a tavasz hónapjai (február, március, április), így a Sárkány a föld mellett fát rejt. A nyár hónapjai a tűz elemet képviselik (május, június, július), ezt a Kecske zárja. A fém az ősz hónapjait uralja (augusztus, szeptember, október), a Kutya tehát földet és fémet rejt. Ha tehát a példában szereplő ember a Kutya havában született, akkor a pénz struktúra mellett a hatalom struktúra jellemzői is igazak lesznek rá, az ilyet kevert struktúrának nevezzük.

A következőkben napról-napra megismerkedünk a horoszkóp struktúráival. Ebből szintén tíz van, hiszen ugyanazok az elemek határozzák meg ezeket, mint amikkel már megismerkedtünk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz