Az elemek aspektusai - A Jang Föld

Elérkeztünk az öt őselem utolsó tagjához a földhöz. A föld elem mindig a stabilitás, a megbízhatóság, az állandóság jelképe volt. Mindig ott áll, táplál és óv minket, akár szikla, akár talaj formájában találkozunk vele. Csak a legnagyobb földrengések képesek elmozdítani, változtatni rajta pedig majdhogynem képtelenség, de legalábbis rengeteg energiát igényel.

A Jang Föld a szikla, az ég felé magasodó hegycsúcs, a megtestesült stabilitás és állhatatosság. Megtalálható Mennyei Törzsben, illetve a Sárkány, a Kutya, a Tigris, a Majom és a Kígyó állatjegyekben.


A Jang Föld emberek legfőbb tulajdonsága a kitartás és a türelem. Soha, semmit sem kapkodnak el, mindig mindennek alaposan utánajárnak, híresen nyugodtak és megfontoltak. Önfejűségük és csökönyösségük gyakran az őrületbe kergeti környezetüket, ám ők mindig pontosan tudják, mit miért tesznek és az esetek jelentős részében az élet őket igazolja.

Nem szeretik megosztani gondolataikat, terveiket, nehéz őket megismerni, nem engednek be senkit sem a kis világukba. A kitartás azonban kifizetődő ebben az esetben is, mert ha jobban megismerjük őket, akkor meglátjuk, hogy a hegy mélyén micsoda kincseket rejtenek. Az a kevés ember, akit a bizalmukba fogadnak megláthatja mennyire önzetlen, okos, megbízható emberek, kiválóan tudnak titkot tartani, sőt ők maguk is tele vannak titkokkal. Egyfajta misztikus légkör lengi be őket. Titokzatosságukban rejlik szexepiljük. Megközelíthetetlenek és igazi kihívás meghódítani őket nemtől függetlenül.

Ők maguk nem kalandor típusok, általában egy életre választanak társat, aki mellett minden helyzetben kitartanak. Nem szívesen váltanak és változtatnak semmiben, emiatt sajnos hajlamosak évekig, évtizedekig benne maradni rossz kapcsolatokban, házasságokban.

A munka területén ugyanilyen mentalitást képviselnek, általában egy maximum két munkahelyük van, egy szakmát tanulnak ki, de az alaposan. Beosztottként megbízható, szorgalmas, nagy munkabírású, a részletekre ügyelő emberek, akik kissé nehezen tanulnak bele új feladatkörökbe, de ha megszokják, akkor számíthatunk profizmusukra. Maximalisták mindig, mindenben. Vezetőként szigorú, a munkát mindennél előbbre tartó főnök, aki sosem haverkodik a beosztottaival.

A Jang Föld emberek bizalmatlanok másokkal szemben, nehezen oldódnak társaságban, nem szeretik hallatni a hangjukat, csak akkor beszélnek, ha érdemi mondanivalójuk van. Családi körben azért ők is lazábbak, otthon azonban szigorú gonddal őrzik a családi békét és mindenki életét felügyelik. Nem tolakodó vagy zsarnoki módon, megmagyarázhatatlan természetes tekintéllyel rendelkezik, teljesen egyértelmű, hogy ő a főnök otthon. A férfiak a megtestesült úriemberek, a szó eredeti értelmében, a hagyományos családot teremtik meg, elvárják, hogy mindenkinek legyen feladata a családon belül. Szeretik, ha kiszolgálják őket, cserébe minden anyagi feltételt megteremtenek szeretteik számára. Nagyon fontos számukra a család, ha van egy biztos fészek, ahova hazatérhet és feltöltődhet, akkor bármire képes az élet többi területén. A Jang Föld nők jó háziasszonyok és anyák, de sosem lesznek szolgalelkűek, a karrier ugyanolyan fontos nekik, mint a család. Mindkét nem képviselőinek meg kell tanulni kifejezni érzéseiket és közelebb engedni magukhoz szerelmüket. Nehezen öltik szavakba, ha valami bántja őket vagy ha boldogok, minden helyzetben kontrollálják viselkedésüket és érzelmeiket.

A Jang Föld egy igazán gazdag érzelemvilágú lélek, akinek szüksége van a magányra, hogy legyen egy kis zug, ami csak az övé. Mindent mélyen, belül él meg, egyedül. Nincs szüksége másokra, sem segítségre, sem tanácsra, ő mindent egyedül, a saját módszereivel old meg. Egyáltalán nem szorul támogatásra, és bár nem kér tanácsot, ő szívesen ad másoknak. Ezeket általában célszerű megfogadni, mert logikus, racionális gondolkodása miatt tökéletesen alkalmas arra, hogy átlássa a legbonyolultabb szituációkat, problémákat, és azokra teljesen objektív megoldást nyújtson.

A Jang Föld emberek hűségesek, nyugodtak, őszinték, ám el kell fogadnunk, hogy sosem fog teljesen megnyílni előttünk. Mindig lesznek titkai, ám szavában sosem kell kételkednünk, mindig azt mondja, amit gondol, képtelen lenne átverni azt, akit szeret.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz