A direkt intelligencia struktúra - Az eszmei szerző

Az intelligencia struktúrával kapcsolatosan ki kell térnünk a struktúra jellegzetességének enyhébb formájára. Az előző részben megismertük az erőteljesebb, hivalkodóbb formát, most következzék a másik verzió.

Ha azt mondtuk, hogy az indirekt struktúra az előadóművész, akkor a direkt struktúra a háttérmunkás, az eszmei szerző, az irányító. Az előbbi az énekes, az utóbbi a zeneszerző, az előbbi a színész, az utóbbi a rendező. 

Direkt intelligencia struktúrás képlet az alábbi esetekben jöhet létre:


Nap Oszlop                   Hónap Oszlop
Mennyei Törzse               Földi Ága

Jang Víz                     Tigris
Jin Víz                      Nyúl
Jang Fa                      Ló
Jin Fa                       Kígyó
Jang Tűz                     Sárkány, Kutya
Jin Tűz                      Kecske, Bivaly
Jang Föld                    Majom
Jin Föld                     Kakas
Jang Fém                     Patkány
Jin Fém                      Disznó

Az ilyen képletű ember sokkal csendesebb, nyugodtabb, mint indirekt társa. Nem akar kitűnni, ám ő is szomjazza a sikert, az elismerést. Pontosan tisztában van képességeivel, tudása alapos és kivételes. Ő is tele van ötletekkel, tervekkel, ám ezeket megtartja magának, amíg azok meg nem valósulnak vagy megvalósíthatóvá nem válnak. Ő a tudásával akar kitűnni, nem a hirtelen jött ötleteivel. Nem akar érdekesnek, kivételesnek tűnni, ő tudja, hogy az. Nem akarja mindenkinek eladni magát, elég neki az, ha a szakértők meglátják benne a tehetséget és elismerik képességeit. Ő egy szűk réteg elismerésére vágyik, azokéra, akiknek ad a szavára, akiknek számít, mit mondanak vagy gondolnak. Ő végigviszi, amit eltervez, nem szereti a félbehagyott, felszínes dolgokat.

Kevés dologhoz ért, de ahhoz nagyon. Nem nyugszik, amíg tökélyre nem fejleszti, amivel foglalkozik. Számára fontos, hogy élvezze, amit csinál, csak úgy tud alkotni és a maximumon pörögni, ha azzal foglalkozhat, amit szeret. A munkája egyben a hobbija is kell legyen. Ennek hiányában képtelen lesz hozzáadni azt a pluszt, amitől övének érzi, és amitől elégedett tud lenni a művével. Nem feltétlenül az eredmény érdekli, sokkal élvezetesebb számára az út, ami oda vezet. Az alkotás, a kreativitás kiélése, az új, járatlan utak kipróbálása hozza lázba. Szívesen kísérletezget, több irányba is elmegy, mire megtalálja a tökéleteset. Az alkotás öröme, a saját ötletei, tervei megvalósítása élteti.

A direkt intelligencia struktúrás emberek kiválóan kommunikálnak, könnyen teremtenek kapcsolatot, ám ennek ellenére az üres fecsegéseket nem kedvelik. Felszínes beszélgetésekbe nem mennek bele, nem fognak leállni beszélgetni valakivel csak azért, mert így illik. Kerülik az udvariassági formulákat, őszintén mondják ki, amit gondolnak, nem számolnak a következményekkel. Úgyis nekik van igazuk, mert a tények őket fogják igazolni. Szeretnek vitatkozni, de nem szólnak hozzá mindenhez, nincs beszédkényszerük, mint az indirekt struktúrásoknak. Kiválóan érvelnek, nehéz vitapartnerek, nem akarják meggyőzni a másikat a saját igazukról, csak megalapozott, tényekkel és adatokkal alátámasztott érveket sorakoztatnak föl, ezért nehéz rést találni a pajzson, amivel meg lehetne dönteni mondandóját. Sosem személyeskedik vitákban, kizárólag a tényekre szorítkozik.

Mivel nem szereti magát előtérbe tolni, nem mindig fut be sikeres karriert, nem feltétlenül fedezik fel a benne rejlő tehetséget, hiszen nem hivalkodik vele. Szüksége van valakire, aki menedzseli, egyengeti útját és neki csak azzal kell foglalkoznia, hogy újabb és újabb ötleteket agyaljon ki és valósítson meg.

Párkapcsolatban az indirekt intelligencia struktúrás nők nem rombolják le a mellettük élők önbizalmát és nem játszanak az idegeikkel. Ők nyugodtabbak, képesek betagozódni a hagyományos családmodellbe és hozni az elvárt szerepet. Nem okoz számukra gondot. Nincs erős késztetésük az önérvényesítésre, ám nekik is szükségük van némi személyes térre. A legjobb, ha kialakítunk nekik egy helyiséget a lakásban, ahol nyugodtan visszavonulva alkothatnak, legyen bármi, amit szeret.

A férfiak is nyugodtak, karizmatikusak, hatással vannak az ellenkező nemre. Nem lehet elmenni mellettük szó nélkül. Árad belőlük egyfajta misztikusság, szinte felhívás a nők számára, hogy megismerjék ezt a titokzatos, kiismerhetetlennek tűnő férfit. Lehet, hogy csendben megbújnak a hátsó sorban vagy az értekezleten sosem szólnak egy szót sem, de tekintetüket mindenen rajta tartják. Vagy pont ellenkezőleg, hallatja a hangját, sokszor tűnhet mások szemében okoskodónak és igyekszik elérni, hogy az ő tervei valósuljanak meg, azon egyszerű oknál fogva, mert azok a legjobbak. Ő ért legjobban a munkájához és neki vannak a legjobb ötletei. Ennyi. 

Híres direkt intelligencia struktúrás emberek:


Petőfi Sándor



Sas József


Federico Fellini


Joseph Haydn


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz