Janis Joplin, a hippi korszak ikonja

A januári szavazás nyertese a szabad gondolkodású amerikai művésznő Janis Joplin. Ismerjük meg tehát őt közelebbről!

"Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!"

Ez volt a mottója a hippi korszak kiemelkedő művésznőjének, aki maradéktalanul eleget is tett ennek a kijelentésnek. Janis Joplin, "a fekete hangú" blues énekesnő, aki mindössze 27 évet élt, ám így is egyedülállót alkotott.

(kép forrása: www.kinaihoroszkop.com)

Janis 1943. január 19-én született, amint láthatjuk Jin Tűz Bivaly napon. Képletében túlnyomó részben jin elemek dominálnak, ebből kifolyólag egy igen intuitív, érzelmes emberről beszélhetünk, aki mindig az érzelmeire hallgat, mintsem az eszére. 

Erős művészi érzékkel és vénával megáldott nő (két Művészet Csillaga
is volt), nem csoda, hogy már fiatalon elkezdett festészettel és zenével is foglalkozni. Nagyon érzékeny, finom lelkű nő volt, akit nagyon könnyű volt kibillenteni a lelki egyensúlyból (Jin Tűz). Minden érzelmet felfokozva élt meg, a mindet vagy semmit jellemezte az érzelmi világát. (Jang Víz)

Sosem tűrte a szabályokat, a korlátozást, anyja is úgy nyilatkozott róla, hogy már kislányként sem lehetett szabályozni, ha úgy tartotta a kedve, akkor farmernadrágban és pólóban ment iskolában, amíg társai szoknyát és blúzt hordtak. Nagyon erős késztetést érzett az önkifejezésre. Szomjazta a sikert és az  elismerést, bármit képes volt megtenni, hogy a figyelem középpontjában lehessen. Ezt később zenész társai is megerősítették. Viselkedésével, polgárpukkasztó megnyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmet, lázadásával pedig egy egész generáció példaképévé vált. 

Tele volt energiával, élettel, imádta élvezi az életet. A szabadság mindennél fontosabb volt számára. Folyton mozgásban volt, amit a sok víz elemnek köszönhetett, ahogy azt is, hogy nem törődött mások véleményével, mindig a saját feje után ment és a saját szabályai szerint élt. (Jin Víz)

Elfogadó volt mindenkivel szemben, a kor társadalmával ellentétben, ő nem volt rasszista az afroamerikai társaival szemben, baráti körében megtalálhatók voltak minden társadalmi csoport tagjai, művészek, kitagadottak, meg nem értett zsenik, melegek és drogosok, alkoholisták egyaránt. Sosem ítélkezett senki felett. (Bivaly) Könnyen ismerkedett, lételeme volt a társaság, nem szeretett egyedül lenni. (intelligencia struktúra és Románc Virág)

Annyira nem tudta tűrte a kontrollt, hogy még saját magát sem tudta kontrollálni. Hamar kapcsolatba került az alkohollal és a drogokkal, amik végigkísérték sikereit, kudarcait, egész zenei pályafutását. Mindig az egyedire törekedett és tehetsége hamar utat tört magának. Több zenekarral is dolgozott, de egyik sem tartott tovább pár hónapnál, 1-2 évnél. Ennek köze volt ahhoz, hogy intelligencia struktúrásként a saját tehetségét akarta kibontakoztatni, arra vágyott, hogy őt, Janis Joplint ismerjék el és ünnepeljék, nem akart osztozni a sikerekben másokkal. A nő, aki magánemberként mindenkivel elnéző volt és igyekezett másokon segíteni, amint kilépett a rivaldafénybe kizárólag a saját önmegvalósításával foglalkozott. Imádott szerepelni, alkotni, ezért zeneszerzőként is kipróbálta magát. 

Ennyire erős intelligencia struktúrával nem csoda, hogy nem tudott tartós kapcsolatot kialakítani senkivel. Túl erőteljes személyiség volt, nem tűrt semmiféle korlátozást és totálisan alkalmatlan volt a hétköznapi életre, a mindennapok nőjének megformázására. A szerelem nem is töltött be komoly szerepet az életében, az ő szerelme a zene volt. Mindent ennek rendelt alá. 

Képletében sajnos kódolva volt, hogy hajlamos lehet a szenvedélybetegségekre, ez pedig abban a korban amiben élt egyáltalán nem számított kirívónak. 1963-ban, amikor San Franciscoba költözött kapcsolatba került a drogfogyasztó körökkel. 1963 egy Jin Víz Nyúl év volt, amikor aktiválódott a képletében alapból megtalálható Jin Víz elem, ami szélsőséges esetben okozhat érzelmi kicsapongásokat, tiltott szerek használatát, ráadásul az év Nyúl állata aktiválta az év oszlop Lovát, ami mindig egy érzelmi felfokozottságot hoz. Egy olyan világba került a kisvárosi lány, ahol igyekezett levedleni "vidékies" stílusát, gondolkodását, ezért mindent kipróbált, amit újdonsült ismerősei. Be akart vágódni a társaságba. Mint mindent, ezt is maximális erőbedobással művelte és hamarosan az élete már csak az alkohol és a heroin körül forgott.

1965-ben barátai segítségével kilábalt a függőségből, hazaköltözött és megpróbált megnyugodni. Ez az év egy Kígyó év volt, és a Kígyó Janis segítője születése óta. Nem csoda tehát, hogy a bajban automatikusan is segítséget kapott, akár kérte, akár nem. 

A következő évben viszont mindent hátrahagyva visszaköltözött Friscoba és ott folytatta, ahol abbahagyta. Az év uralkodója a Ló volt, és ez kapcsolódott Janis Lovához, ami a túlzásokat, a túlzott érzelmeket, élvezeteket jelezheti, ha nem megfelelően értelmezzük az üzenetét. Ő sajnos nem értelmezte jól, és ez olyannyira meghatározó év volt számára, hogy innen már nem tudott talpra állni. Az élete teljesen kisiklott, már a hírneve, a zene sem tudta megmenteni. 1970. október 4-én holtan találták, heroin túladagolás végzett vele. A sors iróniája, hogy alig két héttel korábban hunyt el Jimi Hendrix, a korszak másik legendás ikonja.


Megjegyzések

  1. Kár, hogy megnyugvását a sír hozta, ugyanis a következő életszakaszában (jin tűz bivaly), a tehetsége hatványozottan megmutatkozhatott volna, és úgymond kiteljesíthette volna önmagát. Derékba /tört, rövid élete a víz nyughatatlansága, és a tűz lobogása közt telt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz