Asztrológiai portrék - Erőss Zsolt

A Nyúl havának szülöttei közül Erőss Zsoltot választottátok. A kivételes hegymászó 2013 májusában tűnt el a Himalájában, miután sikerült megmásznia a Föld 14 8000 méternél magasabb hegycsúcsa közül 10-et. Tökéletes példa kitartásból, akaraterőből, szenvedélyből, egy vérbeli Nyúl, aki soha, de soha nem adja fel.
Zsolt 1968. március 7-én született az erdélyi Csíkszeredán, már korán kapcsolatba került a hegymászással és ez a szerelem élete végégig kitartott.

 (forrás: www.kinaihoroszkop.com)

Zsolt hónap oszlopában egy erős Jin Fa elem található, hiszen a Nyúl állatának csíje is Jin Fa, illetve a Mennyei Törzsben is ez helyezkedik el. 

Első ránézésre Zsolt egy határozott, erős egyéniség, komoly ember benyomását kelti, aki tiszteletet kelt másokban a puszta megjelenésével. Ezt a Jang Föld-Majom elemeknek köszönheti. A Jang Föld teszi robosztussá, erős felépítésűvé, a Majomban lévő Fém elem pedig tiszteletet parancsolóvá. Nem véletlen tehát, hogy sokan tartották és tartják őt követendő példának. Olyan ember volt, akivel a találkozás maradandó élmény. Aki találkozott vele, az a hatása alá került. Egész személyisége, kisugárzása magával ragadta az embereket, keresték a társaságát. Ő volt a támasz, a tanácsadó, aki mindig mindenre tudta a választ. 



Nem csak tudta a választ, de szívesen segített is másoknak, bárki fordulhatott hozzá a problémájával, ő mindig igyekezett szóval vagy tettel segíteni. Nagyon könnyen teremtett kapcsolatot, pontosan tudta, hogy kinek mit kell mondani. Kiválóan kommunikált, intellektuális ember volt. Szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, mindent tudott a hegymászásról, folyton képezte magát annak ellenére, hogy nem alkalmazta a legújabb eszközöket, inkább a találékonyságában, józan eszében bízott, mint a technikában. Ezt mutatja az is, hogy a "tiszta stílusú mászás" képviselője volt. Tökéletesen bízott magában, tisztában volt képességeivel, nem vállalt felesleges kockázatot. Általában jól mérte fel a helyzetet és racionális döntéseket hozott. Nem hajkurászta mindenáron a hírnevet, a sikert, ha a szükség úgy hozta, akkor inkább visszafordult a mászás során, mert pontosan tudta, hogy később még lehetősége nyílik megmászni az adott csúcsot. Ez tökéletes Nyúl mentalitás, a Jin Fa elem egyik legfontosabb ismérve, hogy bár soha nem adja fel a célját, képes arra, hogy az adott pillanatban változtasson a taktikáján és ha szükséges, inkább kivárásra játszik. Az ész a legfőbb fegyvere és a türelem. Ez Zsoltra is igaz volt. 

Szívvel-lélekkel mászott, ez volt az élete, a szenvedélye. Képes volt mindent alárendelni ennek (Jang Tűz). Nagy célokat tűzött ki maga elé (az összes 8000-es csúcs megmászása), sokak szemében visszatetszést keltett, mikor kétgyermekes apaként is mászott, sőt amputáltatta a lábát a minél gyorsabb rehabilitáció érdekében. Ez is a Nyúl jegyre jellemző, a céltudatosság mindenek felett. Továbbá a Patkány-Nyúl jegyeknek köszönhette, hogy ennyire idealizálta azt, amit csinál, a mászásnak élt, mert számára ez jelentette az egyetlen igazi beteljesülést. 



Ne gondoljuk, hogy elhanyagolta volna a családját. Családcentrikus ember volt, nem is lett volna képes nélkülük, a biztos háttér nélkül ilyen nagy teljesítményre (Jang Föld). Szüksége volt a megrendíthetetlen támogatásra a családja részéről, kellett neki egy nyugodt fészek, ahova visszavonulhatott, ahol feltöltődhetett. Álszentség lenne azt mondani, hogy értük mászott, maga miatt tette, a saját vágyai beteljesítésére törekedett (Nyúl-Patkány), ám ha a legfőbb célját elérte volna (az összes 8000-es megmászása első magyarként) lecsillapodott volna, bár sosem adná fel a mászást. 



Élt benne egy állandó üresség érzés, sosem volt neki jó az, ami épp van. Belülről emésztette az elégedetlenség, mellé társult az állandó vágyakozás valami nagy, elérhetetlen után. Ez volt az, ami folytonos mászásra késztette. Szüksége volt arra, hogy újra és újra legyőzze az elemeket, önmagát, még akkor is folytatta, amikor más régen feladta volna. (2011-es lábamputációja után) A Majom jegy harciassága sarkallta a minél jobb teljesítményre. A Majom pénz elem is nála, tehát sosem az anyagiak érdekelték, hanem a teljesítmény, az elért eredmény. Számára az egyetlen mérvadó az elért eredmény volt. Ezért is mászott gyakran új útvonalakon, oxigénpalack nélkül, serpák és technikai eszközök nélkül. Régimódi mászó volt, aki még az észben, tudásban és a fizikai erőben bízott. 

Zsolt elszántsága inspirálóan hatott másokra, a mászóközösség elismerte, büszke volt rá. Kiemelkedő és egyedülálló eredményeit mindenkori kitartásának (Jang Föld) köszönheti. Szenvedélyesen szeretett mászni, ezért képes volt bármit megtenni (Jang Tűz), energikus és intelligens mászó volt, bármilyen nehéz helyzetben feltalálta magát (Patkány), nem érdekelte mások véleménye, esetleges támadásai (Patkány). Szüksége volt az állandó kihívásokra (Majom, Nyúl, Jin Fa), számára a célhoz vezető út élvezetesebb volt, mint maga a cél (Jin Fa). Mindig óvatosan mászott, vigyázott magára és másokra, nagy felelősségtudattal rendelkezett, képes volt arra, hogy inkább feladja célkitűzését önmaga és mások fizikai épségének megóvása érdekében. 

A magánéletben egy harmóniára törekvő, romantikus ember volt, aki nagyon tudott szeretni és hatalmas szeretetéhsége volt. Energikus, szenvedélyes ember volt családja körében is. Gondoskodó apa és férj, hűséges és megbízható. Egyetlen szeretője volt csupán: a hegymászás. Sokat őrlődött a két szerelem között, a család és a mászás közül nem tudott dönteni. Imádta a családját, ám képtelen volt leküzdeni a belső kényszert arra, hogy újra nekiveselkedjen a hegyeknek. Olyan volt ez számára, mint egy nem kezelt függőség, uralkodott az életén, drogként hatott egész lényére. Mivel nagyon érzékeny lelkű ember volt, emiatt sokat szenvedett, még ha nem is mondta el senkinek vagy csak nagyon kevés embernek. Valószínűleg egy kevésbé megértő családi háttér nélkül nem lett volna képes arra az életműre, amit felállított. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz