Az elemek és az egészség

Az már régóta nem titok, hogy lelki állapotunk kihat az egészségünkre. A keleti orvoslásban minden betegséget lelki egyensúlytalanságra vezetnek vissza, aminek tüneti kezelése történik a gyógyfüvekkel stb., azonban mindez hatástalan, amíg a lélek nem kerül harmóniába. Indiában a csakrák tisztításával oldják meg a lelki blokkok feloldását, nyugaton a kineziológia foglalkozik ezzel, míg Kínában és a Távol-Keleten az elemek egymáshoz fűződő viszonyán és ezek kiegyensúlyozásán alapul az orvoslás. A hagyomány szerint minden elemhez egy-egy létfontosságú szerv és ahhoz kapcsolódó testrészek tartoznak. Ezek mindegyike egyértelmű és szoros analógiában áll az adott elemmel, illetve annak tulajdonságaival. Ez alapján nem meglepő a következő összefüggés az elemek és a szervek között:

Fa elem: gerinc, idegrendszer, máj, epe, a törzs és mozgásszervek

Tűz elem: szív, érrendszer, agy, a fej és "tartozékai"

Föld elem: gyomor, bélrendszer, emésztőszervek, belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, hasnyálmirigy stb.)

Fém elem: tüdő, garat, torok, légzőszervek

Víz elem: vese, hólyag, kiválasztó szervek, nemi szervek

Nem nehéz összefüggést találni az egész testünket behálózó idegrendszer és a fák ágai között, valamint a gerincoszlop és a fa törzse között. Ugyanígy a szív - tűz analógia is egyértelmű. A föld rejti a tápanyagokat, illetve oda raktározzuk el értékeinket is, így a gyomor - föld kapcsolat sem meglepő. A víz és a kiválasztórendszer összefüggése sem szorul magyarázatra. 

Az ember egészséges "működéséhez" minden elem együttes jelenléte szükséges. Azonban ez ritkán van jelen. Az emberek nagy részének születési képletéből hiányzik egyik vagy másik elem, vagy túl sok van egy elemből. A születésünkkor adva van, hogy milyen elemek tulajdonságait, hatásait kapjuk, ez alapján azok az egészségügyi problémák is dekódolva vannak, amikkel életünk során találkozhatunk. Nem feltétlenül fog mind bekövetkezni, de vannak bizonyos szervek, amikre jobban oda kell figyelni. Azt, hogy milyen egészségügyi kockázattal születünk leginkább az elemek hangsúlyossága vagy hiánya határozza meg. Többnyire akkor következnek be egészségügyi gondok, amikor egy-egy elem túlzottan erős vagy túl gyenge (hiányzik) a képletünkből, hiszen így nincs meg az egyensúly. 

Első lépésben, ha ránézünk egy képletre, azonnal szembetűnik, hogy van-e valamilyen elem túlsúlyban. Amikor egy elem túl erős akkor kibillenti az egyensúlyi állapotot és az szélsőséges esetben megbetegedésekhez vezethet. Az elemhez tartozó szervekre kell odafigyelni elsősorban. Például, akinek sok fém elem van a képletében, annak mindenképp el kell kerülnie a dohányzást, hiszen a fém a légzőszervekkel kapcsolatos elem. A megoldás, hogy gyengíteni kell az adott elemet, jelen esetben a szív és érrendszer erősítésével, hiszen a tűz megolvasztja a fémet. A sportolással, kardio edzéssel növelni lehet a tüdőkapacitást, ami elősegíti a légzőszervek megfelelő működését. 

Második lépésben azt vizsgáljuk meg, hogy azt az elemet, ami túlsúlyban van támogatja-e egy másik elem a képletben (az adott elem forráseleme). Ilyen esetben még erősebbé válik, és ilyenkor a forráselemet kell "kiiktatni" vagy legalábbis gyengíteni. Az előbbi példánál maradva a fém forráseleme a föld, amit a fa gyengít leginkább. Másrészt a fém elem elvágja a fát, tehát gyengül. Fontos tehát, hogy ha sok fém és/vagy föld van a képletben, akkor egyrészt ajánlott sportolni, másrészt a fához tartozó szerveket erősíteni (hátizom, hasizom, gerincjóga gyakorlatok, a méregtelenítő szerv erősítése). 

Harmadik esetben az sem jó, ha egy elem teljesen hiányzik a képletből, hiszen annak az energiáját, jótékony hatását is mellőznünk kell, ez pedig szintén okozhat kellemetlenségeket. Ha például valakinek teljesen hiányzik a víz eleme, az tapasztalhatja a húgyhólyag fokozott érzékenységét (gyakori felfázás), a nemi szervek körüli problémákat (gombásodás, menstruációs zavarok stb.) A tűz elem esetében alacsony vérnyomás például. A sort lehetne folytatni. 

Mint minden esetben itt is a legfontosabb a saját elem vizsgálata, azaz a nap oszlop Mennyei Törzse. Ha nem ennyire egyértelmű egy-egy elem hangsúlyos volta, akkor mélyebbre kell ásni és azt kell megnézni, hogy a saját elem milyen más elemekkel van körbevéve. Ha sok támogató fogja közre, akkor erőssé válik, ha viszont gyengítő, kontrolláló elemek, akkor gyenge lesz. Egyik eset sem kifejezetten jó. Például, ha a saját elem tűz és körülötte fém és föld van, mindkettő gyengíti, hiszen a tűz kontrollálja a fémet, illetve a táplálja a földet (annak a forrás eleme), mindkét esetben kimerül. Ha nincs forrás elem a közelben, az okozhatja a saját elem gyengeségét. Példának álljon itt édesanyám képlete, akinek a Tűz elemét föld és fém veszi körbe. Régóta küzd vérnyomás problémákkal.


A tüzet erősen gyengíti a sok föld és a fém, egyedül a fa táplálná, de az nem elég ellensúlyozni a többi elemet. Másik kiemelkedő egészségügyi problémája az epéjével van. Mint látjuk az epét a fa elem támogatja, ami teljesen kimerül abba, hogy táplálja a tüzet, illetve kontrollálja a Kecske földjét. 


Ez a másik példa a nagymamámé, aki alapvetően teljesen egészséges volt mindig, azonban pár éve átesett egy szívinfarktuson, illetve évek óta magas vérnyomással küzdött előtte. Mint látjuk sok tűz elem van a képletében, hangsúlyosnak is mondhatjuk, ami utal a szív-és érrendszerre. A saját eleme a föld, amit a tűz erősít, viszont a fém és a víz (Majom és Patkány) gyengít, mert a föld a fém forrás eleme, illetve a víz kontrolleleme. Az infarktusa 2011-ben volt egy Fém Nyúl évben, ami még tovább gyengítette a saját elem földjét. 



Egyik ismerősöm képlete a következő. Állandó epe gondokkal küzd, valamint az utóbbi években sokat fájlalja a hátát, az isiászát (idegzsába - fa elem egyenlő idegrendszer). A képletében a fa és a fém dominál, a fa az epe, idegrendszer és gerincoszlop eleme, amit kontrollál a sok fém. Ebben az esetben is a kardio mozgásformák erősítenék a hátizmokat, felgyorsítaná az anyagcserét, az epe kiválasztását, a tűz elemhez tartozó szervek erősítése megoldaná a problémákat.

Több neves kínai asztrológiai mester is kardoskodik emellett az elmélet mellett. Én nem találtam mindenhol helytállónak a magyarázataikat, viszont nem tudtam egyöntetűen bebizonyítani az ellenkezőjét sem. Azt gondolom, hogy van benne igazság, ám nem szabad mindenre ráhúzni az elemek összefüggéseit. Az általam leírtakat bizonyíthatónak tartom, több példával is találkoztam baráti, ismerősi körömből. Azt javaslom, mindenki maga vizsgálja meg, hogy helytállóak-e az itt leírtak és az alapján döntsön. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz