Mit sportoljon a gyerek? - 1. rész


Képtalálat a következőre: „az elemek körforgása”

Az idei sporteseményektől hemzsegő év kapcsán született meg ez a bejegyzés. Iskolakezdés révén sok szülőben merül fel a kérdés, hogy sportolni kellene a gyereknek, de vajon melyik sportág lenne ideális számára, mihez van egyáltalán kedve? Hobbiszinten vagy versenyszinten járassuk az edzésekre? Egyáltalán miben lenne tehetséges? Rengeteg kérdés merül fel ilyenkor. Ebben hívom segítségül az asztrológiát újfent. Emlékeztetőül az elemek körforgása.

A sportolás kapcsán elsődlegesen nem az állatövi jegyeket tartom meghatározónak, hanem a struktúrákat. Ötféle struktúrát ismertünk meg korábban: az intelligencia, a pénz, a hatalom, a forrás és a saját elem. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül más személyiségjegyeket sem, mert ezek jelentősen befolyásolják a gyerek hozzáállását a sporthoz. Vannak olyanok, akik a csapatsportokban jók, mert társaságban érzik jól magukat, mások inkább egyedül, magukért szeretnek küzdeni, megint mások inkább a művészeti sportágakban tudnak kiteljesedni, míg vannak olyanok, akik egyáltalán nem vágynak versengésre, sőt mozgásra sem. Náluk kifejezetten káros lehet, ha erőltetjük az edzésekre járást. 

A legegyszerűbb dolguk az intelligencia és a saját elem struktúrás szülőknek van. Gyerkőcük érdeklődő, szereti magát megmérettetni, kipróbálni sok mindent. Boncolgassuk kicsit az intelligencia struktúrás gyerekeket. Ők akár több sportot is kipróbálnak, mire megtalálják azt, amit hosszútávon is szívesen űznének. Csapatsportokra és egyéni számokra is egyaránt alkalmasak, hiszen ötleteikkel, gyors észjárásukkal a csapat motorjai lehetnek, illetve a taktikai, erőnléti számokban is sikeresek lehetnek. Nem mindegy azonban, hogy a gyerek milyen saját elemmel rendelkezik a Nap Oszlopában. A legsikeresebbek a tűz, víz és fém elemes gyerekek. Ők kiemelkedő eredményeket érhetnek el versenyszinten is. A tűz saját elemes gyerek intelligencia eleme a föld, ami kitartást, eltökéltséget ad számára, amivel elérheti álmait, nem fél a kemény munkától. A fizikai erőt igénylő sportok megfelelők számukra úszás, futás, birkózás, öttusa, síelés, atlétika, tenisz, extrém sportok stb. 
A víz saját elemes gyerek intelligencia eleme a fa, neki van türelme kivárni a sorát, sosem adja fel, mindig fel tud állni, képes megújulni, motiválni tudja saját magát és másokat is, többszöri virágzását is élheti sportpályafutása alatt. Neki is a fizikai sportok állnak jól, de számára már inkább a csapatsportok mint a labdarúgás, vízilabda, kézilabda, kosárlabda stb. 
A fém saját elemes gyerek intelligencia eleme a víz, ami az örök mozgás szimbóluma, a mély érzéseké, a féktelen erőé. Igazi harcosok a fém révén, energiájukat nekik a legnehezebb levezetni, így számukra a küzdősportok vonzóak lehetnek judo, karate, birkózás, ökölvívás stb.
De honnan tudjuk, hogy ilyen képlettel születtek a gyerekeink? Akinek a gyereke Tűz napon és április, július, október vagy január hónapban született, az az első kategóriába tartozik. A másodikba a víz napon és február vagy március hónapban, míg a harmadikba a fém napon és novemberben vagy decemberben születettek.

Tipikus intelligencia elemes csapatjátékos és sportoló Biros Péter, aki pályafutását kézilabdával kezdte és később nyergelt át vízilabdára. Ott azonban igazán megmutatta egy vérbeli intelligencia struktúrás ember minden erényét, ha kellett a hátán vitte a csapatot, megújította a játékot mindig, amikor szükség volt rá, váratlan megoldásaival számtalan gólt dobott a válogatottban. Hihetetlenül energikus, erős felépítésű sportoló a víz elem gyorsaságával és a föld elem kitartásával, erejével.

 (kép forrása: www.kinaihoroszkop.com)

A saját elem struktúrás gyerekek imádják a versengést, mindig mindenben ők akarnak lenni a legjobbak. 
Azok, akiknek a saját eleme fém tökéletesek a versenyzésre, a legmagasabb szintre képesek fejleszteni magukat bármiben, amibe belefognak. Leginkább azokban a sportágakban érzik jól magukat, amikben ténylegesen is harcolni kell például küzdősportok, technikai sportok, vívás, öttusa stb. 
A víz saját elem struktúrás gyerekek vonzódnak mindenhez, aminek köze van a vízhez, tehát érdemes úszásra járatni, vitorlázás, mű- és toronyugrás, vízilabda stb. Emellett szeretik a sok energiát igénylő sportokat akár a legextrémebbeket is: bmx, síelés, kerékpár, atlétika, műrepülés stb. Minden, aminek köze van  sebességhez.
A tűz saját elem struktúrás gyerekek is rendkívül energikusak, sokban hasonlítanak a víz elemes gyerekekhez, hasonló sportokat érdemes kipróbálniuk, de számukra járható út a csapatsportok minden formája is. 
A fa struktúrás gyerekeknek mindenképp a csapat kell, vállvetve képesek küzdeni nem csak magukért, hanem társaikért is. Nekik a csapat az első. Érdemes velük az állatos sportokkal is próbálkozni lovaglás, kutyás sportok például.
A föld elemes gyerekek számára az egyéni teljesítmény a mérvadó, nem szeretnek osztozkodni a sikerben, magukért harcolnak. Súlyemelés, küzdősportok, tenisz, technikai sportok, illetve a művészeti sportágak mint a ritmikus gimnasztika, műugrás, szinkronúszás, műkorcsolya stb.
És hogy kik tartoznak ide? Azok a fém napon született gyerekek, akik augusztusban vagy szeptemberben születtek, vagy azok a víz napon születettek, akik novemberben vagy decemberben. Ezen kívül azok a tűz napon születettek, akik májusban vagy júniusban látták meg a napvilágot, illetve fa napon és február-március hónapban. Föld saját elem struktúrásak pedig föld napon és április, július, október és január gyermekei.

Egy föld saját elemes példa a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonso képlete, aki híres arról, hogy nem szeret bratyizni és magáért küzd, nem csapatjátékos, inkább azt szereti, ha a csapat van őérte. Nem könnyű vele együtt dolgozni, versengési láza mindenen túltesz, legfőbb riválisának mindig aktuális csapattársát tartja. Föld elem lévén egy technikai sportban találta meg hivatását, ahol kiemelkedő a fizikai erőnlét, ám mégis nagy szerepe van az egyéni tehetségnek, képzettségnek, szereti a sziszifuszi beállításokat, a taktikázást, sosem fedi fel lapjait.

(kép forrása: www.kinaihoroszkop.com)

Megjegyzések

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Géza! Az intelligencia struktúrás gyereknél leírtakat érdemes megfogadni a választásnál.

    VálaszTörlés
  3. Kedves cikkíró!

    Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudom leolvasni egy képletről, hogy intelligencia- pénz- hatalom- forrás- vagy saját elemes struktúráról beszélünk? Esetlegesen a képletben előforduló elemek többségéből?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gergő!
    A hónap oszlop állata mutatja, hogy milyen a struktúrája a képletnek. Erről korábbi cikkeimben részletesen olvashatsz. Javaslom, hogy keress vissza a cikkek között, mert így pár mondatban nem tudom elmondani, illetve, ha megírod, mikor születtél, akkor megmondom, milyen struktúrád van.

    Üdv: Kati

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz