Mit sportoljon a gyerek? - 2. rész

Folytatva a korábbi bejegyzést most a pénz, hatalom és forrás struktúrás gyerekeket vesszük szépen sorba. Közülük is a pénz struktúrás gyerkőcökkel kezdünk. A pénz struktúra egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy sosem anyagi célokat tart fontosnak, inkább a teljesítmény, az erkölcsi dicsőség motiválja. Nem szeretik a közösködést, bár szükség esetén képesek beállni egy csapatba, de sosem lesznek szívvel-lélekkel csapatjátékosok. Ennek megfelelően nem szerencsés őket csapatsportokba hajszolni, kivéve, ha ezt ő kifejezetten kéri, mert nem fogja megtalálni az örömöt az ilyen sportokban. Mivel az elért teljesítmény, önmaguk legyőzése a legnagyobb elégtétel számukra érdemes velük a hosszútávú, kitartást igénylő sportágakban próbálkozni. Ilyen például a hosszútáv úszás vagy futás, tájfutás, országúti kerékpár, versenygyaloglás, súlyemelés. 

Itt sem mindegy azonban, hogy a gyerek milyen típusú pénz elemmel rendelkezik. Ha a gyerek saját eleme a tűz, akkor a pénz eleme fém, amivel igazi harcos, számára a kerékpár kifejezetten vonzó lehet, de érdemes lehet még a technikai sportok hosszútávú fajtáival próbálkozni pl.: gokart, később rally. A fa saját elemes gyerek pénz eleme a föld, kemény felépítésű, talán ők lehetnek azok, akik alkalmasak lehetnek a csapatsportokra is, de sosem fognak igazán beilleszkedni, ott is magukért fognak küzdeni. A víz saját elemes gyerek pénz eleme a tűz, igazi energiabombák ők, járassuk úszni, futni, ők lehetnek a maratonok igazi sztárjai. Kifogyhatatlan tartalékokkal rendelkeznek, sosem adják fel, az utolsó leheletükig küzdenek. A föld saját elemes gyerekek pénz eleme a víz, a föld révén nem igazán érdeklődnek a sportok iránt, de ha már mindenképp szeretnénk egészséges életmódra nevelni, akkor az erőnlétet, kemény fizikai erőt igénylő sport lehet számukra a nyerő, mint a súlyemelés. A fém saját elemes gyerek pénz eleme a fa, ők is alkalmasak lehetnek csapatsportokra, a fa kommunikációs képessége révén együtt tudnak másokkal dolgozni, ők lehetnek a csapat stratégái. Velük lehet kosárlabdára, kézilabdára, vízilabdára, futballra, röplabdára stb. járni. Itt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy alapvetően nem szívesen alkalmazkodnak másokhoz, így inkább a kevesebb játékost igénylő sportágakban teljesedhetnek ki, mint a röplabda, strandröplabda, futsall, hoki. 

A hatalom struktúrás gyerekekkel épp az előzők ellentétei. Ők igazi csapatjátékosok, nem szeretnek egyedül küzdeni, szükségük van egy óvó-védő közegre és arra, hogy megmondják nekik, mit csináljanak, ez a posztjuk és ez a feladatuk. 
Azok, akik fa napon születtek fém hatalom elemmel a képletükben a leginkább predesztináltak arra, hogy versenyszerűen sportoljanak és számukra bármelyik csapatsport megfelelő, akármihez támad kedvük támogassuk. Egyre megy, hogy melyik labdajátékot preferálják, mindegyikhez ösztönös tehetségük és érzékük van. A tűz napon születettek hatalom eleme a víz, nem meglepő, ha esetlegesen a vizes sportokhoz vonzódik, de emellett lehet, hogy a levegőben vagy más extrém sportban is megállja a helyét. Ne szabjunk határt neki, mivel tele van energiával, muszáj levezetnie! A föld saját elemes gyerek hatalom eleme a fa, nála inkább csak hobbiszinten jöhet szóba a sport, nem meghatározó számukra a mozgás, ne várjuk el tőlük, hogy élsportolók lesznek. A föld kitartása megvan hozzá, de a fa túlságosan szerteágazó, nem képes egyetlen dolog köré szervezni az egész életét. Persze akadhatnak kivételek, de ha nem szeretne versenyekre járni, ne erőltessük. A csapatban is inkább "megbújnak", a pályán sem szeretnek kitűnni, teszik a dolgukat, de sosem lesznek vezéregyéniségek, épp ezért kiváló védőjátékosok vagy kapusok lehetnek. A fém saját elemes gyerekek hatalom eleme a tűz, ők igazán alkalmasak élsportra, igazi szupersztár alkatok. Vezéregyéniségek, sőt igazi egyéniségek, akik képesek kitűnni bármilyen sportágban bármilyen csapatban. Energikusak, atletikusak, sportosak, kötelességtudók, nekik sosem lesz teher eljárni edzésre és szívvel-lélekkel fogják kihozni magukból a maximumot. Arra születtek, hogy olimpikonok, bajnokok legyenek! A víz saját elemes gyerekek hatalom eleme a föld. Ők azok, akik a művészeti sportokban képesek nagyot alkotni. A föld művészi érzéke és a víz energiája, megújulásra képes tulajdonsága révén a tornászok közül ők azok, akikről elemeket neveznek el, műkorcsolya (páros), szinkronúszás, versenytánc (páros és csapat), ritmikus gimnasztika az ő világuk. 

A forrás struktúrás gyerekek maradtak még. Hát kedves szülők, el kell fogadni, hogy gyermekük nem arra született, hogy bajnok vagy sportoló legyen. Csakis a hobbiszintű sport jöhet szóba, azon belül is a technikai sportok, taktikai, szellemi zsenialitást igénylő ágazatok. A fém saját elemes gyerekek forrás eleme a föld, a technikai sportokban lehet sikeres, ahol be kell állítani valamilyen gépet (autó, motor, versenybob vagy szánkó, kerékpár). Bennük van a leginkább küzdőszellem. A víz saját elemes gyerek forrás eleme a fém, a küzdelmet igénylő sportokat kell elképzelni hozzájuk mint a vívás, ami koncentrációt igényel, nem elsősorban erőnlétet. A fa saját elemes gyerek forrás eleme a víz, a mentális felkészültséget igénylő sportokat kell számukra preferálni, mint a sakk. A tűz saját elemes gyerekek forrás eleme a fa, ők és a föld saját elemes tűz hatalom elemes gyerekeket egy kalap alá veszem, mert ők lehetnek azok, akik kimagasló eredményeket érhetnek el a lövészetben, íjászatban és ehhez hasonló sportágakban. 

Látjuk tehát, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen sportágat választ a gyerek, hiszen ő ösztönösen érzi, mi illik hozzá. Nem érdemes olyat erőltetni, amit csak mi szeretnénk, mert mondjuk a foci a kedvenc sportunk, de pénz elemes vagy forrás elemes a gyerekünk. Annak sem mi, sem ő nem látja hasznát, és szenvedés lesz mindenkinek, neki, mert olyanra kell járni, amihez nincs kedve és nekünk is, mert nem fogja azokat az eredményeket hozni, amit elvárunk tőle. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz