Nézz szembe önmagaddal! - 1. rész

Az egyik legfontosabb karmikus tanítással ismerkedünk meg, méghozzá a tükrökkel. Minden állat alkot tükröt vagy saját magával vagy más állattal, tehát előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie saját rossz oldalával, tulajdonságokkal, amik hátráltatják, amiket legtöbbször igyekszik titkolni a nyilvánosság előtt. A szerencsésebbek csak egy-egy életszakaszra, évre, hónapra kapják meg, míg másoknak bele van égetve a programjukba, születésüktől fogva végigkíséri életüket ez a tanítás és a feladat, hogy győzzék le önmagukat. Nem könnyű lecke ez, hiszen először is fel kell ismerni saját magunkban azokat a tulajdonságokat, amik csak hátráltatnak, majd ezt le kell vetni magunkról és utána áttranszformálni és felhasználni arra, hogy boldoggá tegyük életünket. 

A tükröt onnan ismerjük fel leginkább, hogy amíg nem emeljük magas szintre, addig fájdalmat okoz, hátráltat és minduntalan boldogtalanok vagyunk, amikor aktiválódik. Komoly önismeretet és önfejlesztést igényel a magas szintre emelése, amire sokszor egy egész élet szükségeltetik. 

De lássuk a technikai részét a történetnek. A tükröknek három fő típusa van a saját, a tűz és a föld tükör. Most először a saját tükrökkel foglalkozom, már csak annak apropóján is, hogy a holnap beköszöntő Kakas év kapcsán a Kakasok erősen érezhetik és tapasztalhatják saját bőrükön is hatásait. A saját tükrök leginkább túlzó tükrök, valamit túlzásba viszünk, és a jóból is megárt a sok elv alapján az már nem szolgál minket, hanem inkább hátráltat. Ilyen típusú tükröt a Kakas, a Disznó, a Ló és Sárkány alkot. Ha valakinek a képletében ezek közül az állatok közül kettő is szerepel, akkor az egész életében érezni fogja. Akinek csak egy van, az pedig egy-egy ugyanolyan állat uralta évben, hónapban, tízéves periódusban fogja erősen érezni hatásait. 

A leginkább ártalmatlannak tűnő tükör talán a Disznóé, hiszen a Disznó vizes állat lévén folyamatosan mozgásban van, jön-megy, cikáznak a gondolatai, fizikai síkon is gyors léptű, folyton késésben van, ezért mindig mindenhova rohanva érkezik. Az apró bosszúságon kívül, hogy mindenhova az utolsó percben esnek be a legtöbbjük életét nem feltűnően keseríti meg ez az állás. Ha azonban a dolgok mélyére nézünk, akkor be kell látniuk saját felelősségüket abban, hogy igazából végigrobognak az életen, nem pihenik ki magukat és emiatt ingerültek, stresszesek lehetnek, ami viszont rányomja a bélyegét emberi kapcsolataikra, mentális egészségükre is. Nem beszélve arról, hogy az állandó kapkodásban és szaladgálásban semmit sem tudnak igazán elvégezni, mindenbe belekezdenek, de semmit sem fejeznek be. Az ügyeik több szálon lógnak, ahogy idegeik is, mert soha semmire nincs idejük (legalábbis úgy érzik). Ahelyett, hogy egy dolog végére járnának és lezárnák ők mindig belekezdenek valami újba, amit szintén nem fejeznek be. A Disznó saját tükör lényege, hogy megtanuljanak odafigyelni a dolgokra, koncentráljanak inkább kevesebb elintéznivalóra és tanuljanak meg priorizálni. Számukra elsődleges lenne egy napirend bevezetése. Ez nem csak abban segít, hogy összeszedettebbek legyenek, hanem abban is, hogy rámutasson arra, mi mindenre fecsérlik el az idejüket, ahelyett, hogy egy fontos feladatra koncentrálnának egyszerre. Disznó tükörrel persze ez egyáltalán nem olyan egyszerű feladat. Ha rendszert visznek az életükbe, akkor megtanulhatják úgy beosztani az idejüket, hogy mindenre jusson idő és ne hanyagolják el életük egyik területét sem legyen az család, munka vagy kikapcsolódás.



A Disznó tükör tökéletes ellentéte a Sárkány saját tükrös ember, aki mindig mindenre ráér és neki minden ráér még később. Ő aztán nem fogja elkapkodni a dolgokat, inkább addig húzza-halasztja, amíg az utolsó utáni pillanatban kell idegesen szaladnia és intézkednie. Ő az, aki tanulóként a vizsga előtti éjszakán magolja be az egész féléves anyagot, ő az, aki akkor fizeti ki a csekkeket, amikor már a végső felszólítást kapja és akkor is az utolsó napon. A Sárkányok nem könnyű esetek tükör szempontjából, mert szerencsés jegyben születtek, ezért többnyire megússzák nagyobb baj nélkül a halogatást, így aztán nem érzik szükségét annak, hogy változtassanak ezen a szokásukon, másrészt túl makacsok és önfejűek ahhoz, hogy belássák saját felelősségüket az események kapcsán, főleg, amikor valamilyen hátrányuk származik ebből. Alapvetően a Sárkányoknak is ugyanaz a feladatuk, mint a Disznóknak, rendszerezni kell megtanulni, prioritást kell felállítaniuk és ami a lista élére kerül, azt intézni, arra koncentrálni, nem a többire vagy egyikre sem... A Sárkányok számára a tükör megélése sokkal komolyabb belső feszültséget okozhat, mint a Disznók esetében, mert ők ha egyszer már tudatossá válnak és elindulnak az önmegismerés útján nehezebben kérnek segítséget, tanácsot, és ezzel jelentősen csökkentik a siker esélyét. Már az első felismerés is traumatikus lehet számukra, hiszen saját magukba vetett hitük inog meg, amikor belátják, hogy boldogulásuk útjában ők maguk állnak. Az mindegy, hogy lustaság, nemtörődömség, önbizalomhiány vagy valami más áll a halogatás mögött, de mindenképp gyökeresen kell kiirtani magukból azt, ami ezt a viselkedést okozza. Föld jegy lévén a legnehezebben váltanak, változtatnak és hoznak döntést, így aztán sokszor komoly válság vagy trauma éri őket mielőtt jön a nagy felismerés. Utána viszont sokkal nagyobb eséllyel járják végig az önképzés útját és érnek el sikert, mint a Disznók, akiknek a kezdeti lelkesedés elmúltával már nagyon nehéz tudatosan figyelniük arra, hogy tartsák magukat a rendszerhez, amit felállítottak.

A harmadik saját tükröt alkotó állat a Ló. A Ló tüzes jegy, szenvedélyes, energikus, inspiráló, bátor, cselekvő. Ez okozza nála a legnagyobb problémát. Hiszen hajlamos túlpörögni, két végén égetni a gyertyát és kimerülni. Sokszor nem tudja, hol a határ, nála mindig van még egy pohár, még egy lépés, még egy km/h pluszban. Soha semmi nem elég, ez pedig komoly veszélybe is sodorhatja. Több veszélyforrás is lapul ebben a tükörben, az egyik, hogy a fiatalon túlságosan aktív Ló hamar kiéghet és utána értelmetlennek tarthatja az életet, unalmasnak és képtelen betagozódni a társadalomba, a hétköznapi robotmunkába. A másik a különféle tudatmódosító szerekhez kapcsolódik, hiszen nem mindent ezer százalékon csinál, ezt is, nála mindig belefér még egy. Ez pedig akár függőséget is okozhat nála. Fontos lenne megtanulni hallgatni a belső hangjukra, ami mindig mondja, olykor kiabálja, hogy "Elég!", ám ők nem hallják ezt meg. Gyakran a saját kárukon sem tanulnak, sok negatív tapasztalat kell ahhoz, hogy végre elgondolkodjanak és tudatosan kezdjenek figyelni erre. A Lovak érzelmeikben is képesek ilyen szélsőségekre, túlzott szeretet és gyűlölet egyformán előfordulhat náluk. A mérték megtalálása és megtartása a legfontosabb életfeladatuk. Ezt nagyrészt csak életük második felében kezdik egyáltalán keresni, későn érő típusok. 



Az utolsó jegy ebben a kategóriában a Kakas. A Kakas fém jegy, tehát magában rejti a fém elemet, a harciasságot, büszkeséget, önérvényesítést. A Kakasok legnagyobb rákfenéje, hogy szeretnek kakaskodni. Nem véletlenül jött létre évszázadokkal ezelőtt ez a kifejezés. Sokszor meggondolatlanul mennek bele vitákba, veszekedésekbe, amikből nem mindig kerülnek ki győztesen, de sosem ismernék be, ha tévedtek. A végsőkig kitartanak saját álláspontjuk mellett még akkor is, ha ők is tudják, hogy nincs igazuk, de nem engedhetik meg maguknak, hogy visszavonuljanak. Ahhoz túlságosan büszkék. És akkor el is érkeztünk a másik nagy hátráltató tulajdonsághoz: a büszkeséghez. Büszkeségből belemennek olyan szituációkban, amikbe nem akarnak, büszkeségből nem visszakoznak, nem kérnek bocsánatot. Büszkeségből tévesen ítélhetnek meg másokat, sőt ítélkeznek mások felett. Erről kell leszokni igazán a Kakasoknak. Alázatot kell tanulniuk és elfogadást. Minden ember egyenlő, egyforma nehéz utat jár be, még ha ez nem is látszik elsőre. Nem tudhatjuk, hogy a másik ember, akivel találkozunk mit élt már át és miért viselkedik úgy, ahogy. Tisztelettel kell bánni mindenkivel, ez a nagy feladat a sokszor túl magabiztos, túl önérzetes Kakasoknak. Nem tudnak mindig mindent jobban, ahogy ők elképzelik és nem okosabbak, ügyesebbek, tehetségesebbek másoknál, még ha ez szent meggyőződésük is. Mindenki tehetséges valamiben, nem csak ők. Le kell vetkőzniük énközpontúságukat, tudálékoskodásukat és nyitott szívvel fordulni másokhoz. 

Láthatjuk, hogy nem könnyű egyik életfeladat sem, de a tükrök lényege, hogy megmutasson minden apró részletet, olyat is, amit egyébként nem látunk vagy hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ott vannak. Ha belenézünk magunkat látjuk úgy, ahogy mások látnak, ám ha jobban megnézzük mi azt is látjuk a képen, amit csak mi tudunk, mert mi tudjuk, mit kell nézni. Így van ez a tükör konstellációval is, mások is látják, mi is látjuk, de csak mi tudjuk, hogy mit kell még látnunk, hiszen az apró részletekre csak mi figyelünk, mert mások számára láthatatlanok.  

Megjegyzések

  1. Nagyon szépen köszönöm. : )

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Igen, a rendszerezés valóban fontos lenne. Disznó és Sárkány is van a képletemben (Nap és az Év oszlopban), így ezek szerint ez a lecke elkísér egy életen át. A Disznó Jin Víz jegy, de én mégis befejezem az elkezdett dolgaim. A Sárkány viszont Jang Föld jegy és mégsem bízom magamban annyira, amennyire kellene. De már határozottan elindultam a tudatossá válás felé, és nem félek segítséget kérni sem az önismeret útján. Lehet, hogy erről zavarról a hónap oszlop állata (Kecske - Jin Föld) tehet? Az innen eredendő önbizalomhiányt a Sárkány jegy és a Óra oszlopomban lévő két Jang Fém elem (Majom) is erősen kompenzálja, de nem mindig. Úgy érzem minél több az információ, annál nagyobb késztetést érzek az egész rendszer megismerésére (talán a Jin Víz - saját elem miatt?)
    Hát, én egyre nagyobb zavarban vagyok a bejegyzések elolvasása után. De köszönöm. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezért szép az ember, mert ennyire összetett és ezért nem lehet egyetlen jeggyel vagy elemmel jellemezni. A Jin Víz miatt mindent akarsz tudni, belemerülsz a részletekbe, ami miatt aztán elveszítheted a fonalat. A Kecske valóban eredményezhet önbizalomhiányt, amit azonban simán le lehet küzdeni, ha valaki képes felhozni a mélyből a benned rejlő lehetőségeket. Ha kell, akkor majd erős és határozott leszel, de a Jang Fémről azt kell tudnod, hogy csak akkor kezd el működik, akkor leszel harcos, ha egy magasztosabb célért kell küzdened vagy magadért, de a túlélésért. Addig csendesen elücsörögnek a babérjaikon. Mindig az érvényesül legerőteljesebben, ami a nap és a hónap oszlopodban van, ami ha jól értelmezem a Disznó és a Kecske. Ezek bizony egyiken sem arról híresek, hogy nagyon határozottak és önérvényesítők lennének. De idővel majd alakul ez is :)

      Törlés
    2. Talán még ennél is összetettebb a kép. ;) A Mennyei Törzs hónap oszlopba Jin Fa, míg az év oszlopba Jang Tűz elem került (így most már ismered a teljes képletet).
      Hát, az önérvényesítés szó és a jelentése nekem nem igazán tetszik, ezért ennek hiányát annyira nem is fájlalom. Ezt bőven kompenzálja bennem a Jin Fa jegy. Én inkább a kerülő utakat választom (akkor is ha azok nehezebben járhatóak vagy éppen tovább tartanak) de mindig elérem a célomat. Így legalább nem gázolok át másokon és nem lépek olyan utakra, amelyre nem szeretnék (bizonyos célok érdekében).
      Valóban a Disznó és a Kecske által hordozott jegyek érvényesülnek bennem a legjobban, ezzel nem is vitatkozom, de a többi elem hatása sem elhanyagolható. Sőt a képletemre nézve még az elemek körfogása is látható (Jang) Fém->(Jin) Víz->(Jin) Fa->(Jang) Tűz->(Jang)(Jin) Föld.
      A gondok csak a föld és a víz elem között kezdődnek, rengeteg minden korlátoz (külső körülmények), ami miatt nem olyan vagyok, amilyennek lenni szeretnék. Illetve a Jin Fa jegy a kerülő utak miatt csak tovább táplálja bennem a Jang Tűz által hordozott türelmetlenséget. De például az előbbi jegy által képviselt diplomáciai érzéknek teljesen a híján állok, itt inkább a Sárkány jegy érvényesül, túlságosan is őszinte vagyok. Igen, ezekkel meg kell küzdenem. ;) De mégis szeretem a Jin Víz és a Jin Föld által hordozott energiákat, így ezzel egyáltalán nincs semmi bajom. A képletből talán még az is látszik, hogy a Víz elem választja el egymástól a Fémet és a Fát, illetve a Földet. Ha jól értelmezem, így egyfelől a Fém táplálja a Víz jegyet (talán egyfajta belső tartásként), míg a Fém nem kap további energiát a Földtől, de a Fát sem meríti ki. Ez egyfajta egyensúlyi állapotot ad, amit érzek is belül. Igen a Jang Fém jegy által képviselt tulajdonságok, nem aktiválódnak bennem csak amikor szükségem van rá. Tehát valóban egyfajta végső megoldásként kezelem ezeket az energiákat, de ettől még a jegy a teljes minősége bennem van. Ez így van jól. Nem is szeretném ezt használni csak ha már nincs módom máshogy megoldani a helyzetet, akkor viszont minden a rendelkezésemre áll. Ezt jó tudni. :)
      Ha valami ökörséget írtam nyugodtan javíts ki, próbálom nem elveszteni a fonalat. ;)

      Törlés
  4. Látod még nem is érkezett válasz, de már itt egy újabb hozzászólás. Ez van ha egy Jin Vizet szabadítasz magadra. ;) De megpróbálom majd visszafogni magam (kizárt), de ha nem is sikerül legalább pörög a blog olvasottsága.
    A fentiekkel kapcsolatban az önérvényesítésnek kellett utána néznem. Bevallom ez nekem teljesen más jelentéstartalommal bírt, ezért is határolódtam el tőle. Én inkább az agresszív oldalával találkoztam eddig (ellenem irányulva), ami viszont nem hagyott bennem jó benyomást, de mint minden más ez is csak erősebbé tett. Megtanultam kezelni és ahogy azt Te is érthetted a válaszodban, asszertív viselkedésbe önteni. Nos alapjában ez is rendben van. A felelősségvállalás, az elfogadás, mások érzéseinek felismerése és gondolatainak megértése, az őszinteség, és a nyíltság már nem okoz gondot. Ami hiányzik még az önbizalom és önmagam elfogadása, ehhez pedig a kulcs a személyes fejlődésben lesz, így nem véletlenül írok most ide sem. Hiszem, hogy az önismeret és ebből következően saját magam mélyebb megismerése lehet az első lépés, ami után szintet léphetek. Szóval ez most egy újabb utazás lesz, amire szükségem van. Az előttem álló évek (a szerencse oszlopom alapján) most erről fognak szólni. Jin Föld - 7K, Disznó - Jin Víz, Utazó Lovak és Segítő Emberek jellemzik ezt az életszakaszt egészen 2024-ig. Szerintem elég intenzív lesz ez az időszak, tekintve, hogy éppen költözöm és közben mély késztetést érzek a belső spirituális fejlődés felé. Így a fenti poszt címe is egyfajta üzenetté vált számomra "Nézz szembe önmagaddal!". Azt hiszem kénytelen leszek. ;)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, és ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, tanúskodni fogok a világ és az egyetemi hitel mellett (United. Credit411@gmail .com ) jóváhagyta és átengedte nekem a 250 000 kölcsön összegét. euró . A united.credit411@gmail.com a legjobb hiteltársaság a megbízható, megbízható, 1%-os kamattal rendelkező kölcsönökért. szüksége van ma kölcsönre, mindenféle kölcsönt kínálnak, forduljon hozzájuk még ma sürgős kölcsönért a united.credit411@gmail.com címen (UC credit) nem kér fedezetet. Élő bizonyság vagyok

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz