Nézz szembe önmagaddal! - 4. rész

Elérkeztünk az utolsó tükörfajtához. Én ezt áldozat tükörnek hívom, mert a legfőbb jellemzője, hogy a tükör tulajdonosa úgy él, hogy közben folyton áldozatnak és meg nem értettnek érzi magát. 

Történik ugyanis, hogy rendkívül érzelmes egyénekről van szó, akik minden emberi kapcsolatukba beleadják szívüket-lelküket, bármit megtennének azért, akit szeretnek (baráti, rokoni, családi, szerelmi stb. alapon) és bizony a mindennapok szintjén mindent meg is tesznek. Hozzájuk lehet bátran fordulni, hiszen gyakran a másik ember érdekeit a sajátjuk elé helyezik, inkább ők mondanak le a személyes igényeikről, csak hogy a másiknak jó legyen. Ez okozza személyes kálváriájukat is, mivel a természet úgy alkotta az embereket, hogy nem egyformák. És bizony előfordul velük sokszor, hogy nem ugyanazt a bánásmódot kapják vissza, mint amit adnak. Ez pedig csalódottságot, apró tüskéket okoz a lelkükben, amit aztán nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kiheverni. 

A probléma gyökere tudniillik onnan ered, hogy tudatosan vagy sem, de meglehetősen önös érdekből cselekszenek ilyen nagylelkűen. Minden jócselekedetükért viszonzást várnak. Szemet szemért, fogat fogért jó és rossz értelemben egyaránt. Sokszor attól érzik magukat jobb embernek, úgy tudják elfogadni magukat, ha a segítő mentor szerepében díszeleghetnek. Szeretik jó színben feltüntetni magukat mások előtt. Ettől persze hatalmas szívük van, valóban szívesen segítenek, csak arról kellene leszokniuk, hogy ezért ugyanolyan mértékű viszonzást várnak. Ebben rejlik ennek a tükörnek a feloldása. Meg kell tanulniuk igazán önzetlenül cselekedni és segíteni. Nem látványosan, színpadiasan, hanem csendesen, alig észrevehetően. 


A tűz tükröt alkotó három állat nem feltétlenül támogat ebben, hiszen a Kígyóban a szereplési vágy, színpadiasság van jelen, a Tigrisben az önzés és önös érdekek, a Majomban pedig a viszonzás iránti igény. A feladat tehát túllépni az alsó szinten és magas szintre emelni az említett állatok tulajdonságait. A Kígyóban rejlő tűz segítőkészséget ad, a képességet, hogy másokról gondoskodjanak, árasszák fényüket és melegségüket mindenkire válogatás nélkül, a Tigrisben lévő fa kitartást, fejlődésre való hajlamot, türelmet és elszántságot ad, míg a Majom igazságérzetet, lojalitást, hűséget és hatalmas, önzetlen szívet. 

A tűz tükrös emberek érzelmi igénye egészen speciális, ezért nem egyszerű megfelelni nekik. Főleg azért, mert hatalmas, szinte kiapadhatatlan szeretetigényük van. Meglehetősen önbizalomhiányos emberek, akik mindig visszajelzéseket várnak környezetüktől saját értékeik kapcsán. Nem magukban keresik azokat, hanem mások által mutatott tükörben. Életük első felében ezért hajlamosak lehetnek függni másoktól, túlzott megfelelési igényük miatt beleragadhatnak olyan kapcsolatokba, amiktől belül szenvednek. Sok csapás után fognak felállni és elindulni a változás útján, amikor egyre inkább magukra figyelnek és nem a külsőségekre. 

Túlzott érzelmi fűtöttségükből ered továbbá az is, hogy gyakran érzik magukat magányosnak, akár még kapcsolaton belül is. Úgy érzik, senki sem érti meg őket, pedig ők már-már szinte kiabálnak azért, hogy úgy szeressék, ahogy igénylik. Figyeljenek rájuk, ismerjék el értékeiket és fontos számukra, hogy központi szerepet tölthessenek be abban a közegben, ahol élnek. Szeretik nélkülözhetetlennek érezni magukat, és árad belőlük egyfajta felsőbbrendőség. De mindez csak álca, a Fém elem játéka, hogy erősebbnek mutassa magát, mint amilyen valójában. Palástolni akarja sérülékenységét. Amíg szerepet játszik, addig bizony nem is fogják megérteni, csak fokozódik magányosság érzése. 


A tűz tükör nagyon mély belső átalakulást igényel, gyakran csak az élet második, harmadik harmadában sikerül magas(abb) szintre emelni, sokaknak pedig még addigra sem. Teljesen fel kell adni berögzült szokásukat a tűz tükrös embereknek, pontosan úgy kell viselkedniük, amit korábban talán el is ítélnek másokban, mert jámborságukat gyengeségnek, hiszékenységnek vélik, nem pedig önzetlen szeretetnek. A tűz tükörrel minden tulajdonságot le kell vetkőzni, amitől úgy érzik, hogy erényük. Mert valójában nem az, csak táplálják velük hiúságukat, önzésüket. A tűz tükörrel a feltétlen szeretet útját kell járni. Ez az életfeladat. Ha jól csinálják, akkor senki sem mondja, hogy "köszönöm", de mindenki tudni fogja.

Megjegyzések

  1. Szia! Remélem te nem vagy tűz tükrös és mondhatom (írhatom 😅), hogy Köszönöm ezt a részt is. ❤️

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az elemek aspektusai - A Jin Víz

Az elemek aspektusai - A Jang Fa

Az elemek aspektusai - A Jang Tűz